BRIO & Meneer Paprika

13 maart 2024

Wat vindt Meneer Paprika belangrijk?

BRIO & Meneer Paprika is als de zon en blauwe lucht. Toch nemen we afscheid van BRIO. Als je een keer bij Meneer Paprika binnen bent geweest zal de enorme treintafel in het midden van ons café zijn opgevallen. Deze treintafel staat er al jaren, en gaat voorlopig nergens heen. Wij zien onze treintafel steeds meer als een uiting van een bewuste tegenbeweging. Tégen de steeds prominentere rol van smartphones, tablets en spelcomputers en apps als TikTok en YouTube in de levens van (heel) jonge kinderen. Meneer Paprika staat voor offline en manueel speelgoed dat de fantasie prikkelt en het ontwikkelen van sociale vaardigheden en de motoriek stimuleert.

 

De eisen van Meneer Paprika

Naast dat we offline en manueel speelgoed heel belangrijk vinden, moet speelgoed ook gewoon leuk zijn. Als we inkopen doen, checken we dus eerst die drie eisen. Vaak lukt dat prima. Maar we gaan met Meneer Paprika nog een stapje verder: duurzame materialen en een lange levensduur vinden we óók heel belangrijk. Natuurlijk lukt en hoeft dit niet altijd. Onze verkleedkleren, bijvoorbeeld, zijn niet bepaald gemaakt van duurzame materialen. We zijn niet heiliger dan de paus.

Waar het kan en gemakkelijk is om te voldoen aan de duurzame materialen en de lange levensduur doen we dat. Veel merken in het assortiment van Meneer Paprika tikken 1 van deze twee eisen aan:

  • LEGO en Playmobil, bijvoorbeeld, hebben een superlange levensduur, maar worden gemaakt van plastic (geen duurzaam materiaal).
  • KarTent wordt gemaakt van duurzaam materiaal, kan gemakkelijk gerecylced worden, maar heeft geen superlange levensduur.

Er bestaan ook zeker merken die goed zijn in het maken van speelgoed van duurzame materialen mét een lange levensduur, bijvoorbeeld Janod en Kapla. Misschien denk je dan: DUUR! En we kunnen het niet ontkennen: het is prijziger. Máár! Dan heb je ook wat. Van MicroStep, bijvoorbeeld, weten we dat wanneer de oudste de step is ontgroeid, de jongste er nog jaren plezier van kan hebben.

 

BRIO en BigJigs

Onlangs hebben wij besloten BRIO uit te gaan faseren. Dit heeft niet in de laatste plaats te maken met de gemiddelde prijs van een BRIO set. Daarnaast merkten wij dat we BRIO niet tegen alle vinkjes konden houden. BRIO gebruikt naar onze smaak nog nét iets te veel plastic voor de prijs die het moet kosten. Daarnaast kunnen wij, door de voor ons ongunstige inkoopvoorwaarden, niet de prijzen bieden die we graag zouden willen (en de prijzen die wel gehanteerd kunnen worden door een webwinkel). Wij hebben daarom gekozen om BigJigs in ons assortiment op te nemen. BigJigs gebruikt minder plastic, meer hout (en gaat daarom langer mee) het hout is net als bij BRIO FSC gekeurd en is daarom duurzaam te noemen, én het is in ons optiek leuker en gevarieerder. Als klap op de vuurpijl is het ook nog eens goedkoper.

 

Dat wij ooit nog afscheid zouden nemen van BRIO. Wie had dat gedacht?

 

Liefs,

 

Roy

 

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen? Onze contactinformatie vindt je hier.

Wil je meer lezen over BigJigs? Klik hier.

Wil je meer lezen over de ambities van LEGO? Klik hier.

BigJigs & BRIO bij Meneer Paprika.

Meer nieuwtjes

Meneer Paprika x Nina.care!
Meneer Paprika x Nina.care!
Meneer Paprika gaat samenwerken met Nina.care! Eigenlijk is deze samenwerking, tussen twee Haarlemse bedrijven, ...
Prijs­verlagingen & Meneer Paprika
Prijs­verlagingen & Meneer Paprika
Tijdens het scrollen (of was het doomscrollen?) kwam ik een nieuwsartikel tegen dat schreef over prijsverlagingen ...
Meneren Paprika gaan trouwen!
Meneren Paprika gaan trouwen!
Goed nieuws: Wij gaan trouwen! Slecht nieuws:  We zijn een dag dicht! We, Dylan en ik, zijn al een tijd ...
Taart!
Taart!
We zijn er onwijs trots op dat, op één na, al onze taart en cake huisgemaakt wordt. We hebben de beste recepten ...