De Zoektocht naar El Dorado

02 april 2024

In Witte Mannen met een Mening doen wij, Dylan & Roy, wat witte mannen graag doen: ongevraagd onze mening geven – of we nu expert zijn of niet.

We hebben het over belangrijke en serieuze zaken: speelgoed. De titel is natuurlijk een dikke knipoog naar de vreselijke gewoonte van witte mannen.

In Witte Mannen met een Mening bespreken we speelgoed dat we zelf uitgebreid hebben getest. In deze aflevering reviewen we De Zoektocht naar El Dorado.

 


Bekijk hier aflevering 2!

 

De Zoektocht naar El Dorado wordt uitgegeven door 999 Games en is bedacht/ontworpen door Reiner Knizia.

 

De doos, uiterlijk en prijs

De doos is een vrij standaard verpakking voor een bordspel, vierkant en dus gemakkelijk stapelbaar in de kast. De afbeeldingen op de doos maken duidelijk dat het écht gaat om El Dorado: avonturiers die zich een weg door de (Zuid-Amerikaanse) jungle banen met op de achtergrond El Dorado – het voelt dus allemaal erg kolonistisch. De Zoektocht naar El Dorado wordt bij Meneer Paprika verkocht voor €34,99. De prijs is aan de onderkant van wat wij normaal of gemiddeld vinden voor een bordspel, het is betaalbaar.

 

Inhoud en opzetten van het spel

In de doos zitten kartonnen bladen waar je het speelbord uit moet drukken. Het speelbord is opgebouwd uit een aantal honingraten die op verschillende manieren aan elkaar gelegd kunnen worden. Dit is bijzonder handig omdat, als je het bord met elke keer spelen anders neerlegd, dat het spelverloop weer anders maakt. Het karton waaruit je de spelborden drukt voelt als een hoop karton dat je weg moet gooien, maar het is gelukkig goed recyclebaar want karton. Er zitten veel verschillende kaarten in de doos die gesorteerd moeten worden. Het opzetten van het spel is een beetje werk, maar het is niet moeilijk.

 

Doel van het spel

Het doel van het spel is kort en simpel: als eerste El Dorado te bereiken.

 

Spelregels, spelverloop en speleinde

Het speelveld is opgebouwd uit hexagonen met daarop een bepaalde uitdaging in de vorm van een machete, een roeispaan of een goudstuk. Je vindt op het bord daarnaast ook een onoverkomelijk obstakel: bergen. Ook kom je meerdere basiskampen tegen waar je naartoe kunt gaan om je kaartendek te resetten. Er is een ‘markt’ waarop je verschillende soorten expeditieleden kunt inschakelen om je expeditie te bespoedigen en El Dorado als eerst te bereiken.

 

Bijzonderheden

Het regelboekje is mooi, maar echt een draak om te lezen. In het ontwerp zijn er keuzes gemaakt die de leesbaarheid niet ten goede komen. We vonden het spel leuk en ondanks het vreselijke regelboekje, redelijk gemakkelijk onder de knie te krijgen. Hoewel El Dorado een mythe is, had dit spel ook minder kolonistisch kunnen zijn, het is tenslotte een mythe.

 

Rating

Wij geven De Zoektocht naar El Dorado vier van de vijf Paprika’s!

 

De Zoektocht naar El Dorado is te koop in onze webshop!

 

Heb je vragen of opmerkingen? Klik hier voor onze FAQ en klik hier voor onze contactpagina.

Witte Mannen met een Mening Aflevering 4: Lost Cities

Meer nieuwtjes

Meneer Paprika x Nina.care!
Meneer Paprika x Nina.care!
Meneer Paprika gaat samenwerken met Nina.care! Eigenlijk is deze samenwerking, tussen twee Haarlemse bedrijven, ...
BRIO & Meneer Paprika
BRIO & Meneer Paprika
Wat vindt Meneer Paprika belangrijk? BRIO & Meneer Paprika is als de zon en blauwe lucht. Toch nemen we ...
Prijs­verlagingen & Meneer Paprika
Prijs­verlagingen & Meneer Paprika
Tijdens het scrollen (of was het doomscrollen?) kwam ik een nieuwsartikel tegen dat schreef over prijsverlagingen ...
Meneren Paprika gaan trouwen!
Meneren Paprika gaan trouwen!
Goed nieuws: Wij gaan trouwen! Slecht nieuws:  We zijn een dag dicht! We, Dylan en ik, zijn al een tijd ...