Disney Lorcana

09 april 2024

In Witte Mannen met een Mening doen wij, Dylan & Roy, wat witte mannen graag doen: ongevraagd onze mening geven – of we nu expert zijn of niet.

We hebben het over belangrijke en serieuze zaken: speelgoed. De titel is natuurlijk een dikke knipoog naar de vreselijke gewoonte van witte mannen.

In Witte Mannen met een Mening bespreken we speelgoed dat we zelf uitgebreid hebben getest. In deze aflevering reviewen we Disney Lorcana.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Meneer Paprika (@meneerpaprika)

Bekijk hier de aflevering!

 

Disney Lorcana is ontworpen door Ryan Miller en Steve Warner en is een samenwerking tussen Ravensburger en The Walt Disney Company.

 

De doos, uiterlijk en prijs

 

Anders dan de eerdere spellen in deze reviewserie, is de doos van Disney Lorcana geen standaard vierkante doos. Omdat het een kaartspel is, is de doos compact. Zoals het Disney betaamt is de doos fijn vormgegeven met verschillende Disneyfiguren op een glanzende achtergrond. Erg fijn!

Binnen Disney Lorcana zijn verschillende producten te koop, erg slim gedaan. Het product dat wij in deze aflevering reviewen is een starterpack van de serie Into the Inklands, zo’n starterpack is beschikbaar in 2 verschillende uitvoeringen, kost 20 euro en is natuurlijk te koop in onze winkel en onze webshop: hier en hier.

De prijs vinden wij prima voor wat je krijgt.

 

Inhoud en opzetten van het spel

 

In de doos zitten:

  • 60 speelkaarten waarvan 2 ‘foils’ (dat zijn kaarten die glanzen)
  • 11 damage counters
  • 1 speelmat voor 1 speler
  • 1 tracker token
  • 1 boosterpack met daarin 12 willekeurige kaarten
  • Spelregels

Het speelmatje is gemaakt van papier – dat is eigenlijk best prima te gebruiken voor het doel dat het dient al voelde het de eerste keer een beetje goedkoop. Uitvouwen is natuurlijk vrij simpel. Het leukste tijdens het openmaken is natuurlijk kijken welke kaarten je hebt!

 

Doel van het spel

Het doel van Disney Lorcana is als eerste 20 Lore punten behalen. Lore vormt de kern, de magie van Disney Lorcana: verhalen.

 

Spelregels, spelverloop en speleinde

 

Het spel is opgebouwd alsof je zelf de schrijver bent van een Disney verhaal: met inkt creëer je magie. De belangrijkste regels die je tijdens het spel moet volgen zijn het hebben van een deck met daarin minimaal 60 kaarten, opgebouwd uit maximaal 2 inkt-types (vernoemd naar edelstenen), met niet meer 4 maal dezelfde kaart in je deck. Als je speelt met een standaard starterpack voldoe je automatisch aan deze voorwaarden.

Om te spelen, om een verhaal te maken dus, moet je inkt hebben. Dit doe je door kaarten uit je hand in de ‘Inkwell’ te stoppen. Dit vormt de basis van het spel. Elke kaart heeft een bepaalde hoeveelheid inkt nodig om op het speelveld te kunnen verschijnen. Daarnaast heeft elke kaart specifieke eigenschappen die je verhaal/spel, beïnvloeden. De meeste kaarten kun je op een ‘quest’ sturen om ‘lore’ verzamelen. Elke ‘lore’ die je verzamelt is een punt – 20 punten en je hebt gewonnen.

Wij hebben gemerkt dat 20 punten erg weinig is, een potje duurt dan niet lang. We raden aan om de ‘lore-counter’ te verdubbelen naar 40, dat maakt het mogelijk om strategieën te bedenken en zorgt voor meer speelplezier.

 

Bijzonderheden

 

Een bijzonderheid aan Disney Lorcana zijn de zeldzaamheidsindicatoren op de kaarten. Deze geven, zoals de naam doet vermoeden, aan hoe zeldzaam je kaarten zijn. Een andere bijzonderheid in het verlengde van de zeldzaamheid is het verzamel-element. Hoewel je niet gehinderd wordt in het spel als je speelt met alleen een starterdeck, doen Disney en Ravensburger natuurlijk hun uiterste best om je meer te laten kopen. De app, die wordt aangeraden om de ervaring van Disney Lorcana te verdiepen, laat zien dat er veel meer kaarten te vinden zijn. Dit dwingt, al is het indirect, tot aanschaf van meer. Wij zien dit als nadeel omdat wij hebben gemerkt dat je door meer te kopen, ook ontzettend veel dubbele kaarten verzamelt.

 

Rating

Wij geven Disney Lorcana 4 van de 5 Paprika’s!

Disney Lorcana is te koop in onze webshop!

 

Heb je vragen of opmerkingen? Klik hier voor onze FAQ en hier voor onze contactpagina.

Witte Mannen met een Mening Aflevering 4: Lost Cities

Meer nieuwtjes

Meneer Paprika x Nina.care!
Meneer Paprika x Nina.care!
Meneer Paprika gaat samenwerken met Nina.care! Eigenlijk is deze samenwerking, tussen twee Haarlemse bedrijven, ...
BRIO & Meneer Paprika
BRIO & Meneer Paprika
Wat vindt Meneer Paprika belangrijk? BRIO & Meneer Paprika is als de zon en blauwe lucht. Toch nemen we ...
Prijs­verlagingen & Meneer Paprika
Prijs­verlagingen & Meneer Paprika
Tijdens het scrollen (of was het doomscrollen?) kwam ik een nieuwsartikel tegen dat schreef over prijsverlagingen ...
Meneren Paprika gaan trouwen!
Meneren Paprika gaan trouwen!
Goed nieuws: Wij gaan trouwen! Slecht nieuws:  We zijn een dag dicht! We, Dylan en ik, zijn al een tijd ...