Ticket To Ride Europe

02 april 2024

In Witte Mannen met een Mening doen wij, Dylan & Roy, wat witte mannen graag doen: ongevraagd onze mening geven – of we nu expert zijn of niet.

We hebben het over belangrijke en serieuze zaken: speelgoed. De titel is natuurlijk een dikke knipoog naar de vreselijke gewoonte van witte mannen.

In Witte Mannen met een Mening bespreken we speelgoed dat we zelf uitgebreid hebben getest. In de eerste aflevering reviewen we Ticket to Ride Europe.

 


Bekijk hier aflevering 1!

 

Ticket to Ride Europe wordt uitgegeven door Days of Wonder en is bedacht/ontworpen door Alan R. Moon, oorspronkelijk met een Noord-Amerikaanse kaart. In deze editie hebben we het, zoals de titel doet vermoeden, over de Europese versie van het spel.

 

De doos, uiterlijk en prijs

De doos is een vrij standaard verpakking voor een bordspel: vierkant en dus gemakkelijk stapelbaar in de kast. De afbeeldingen op de doos doen al vermoeden dat het spel zich afspeelt in een specifieke tijd in de Europese geschiedenis, namelijk wanneer stoomtreinen nog de norm waren. Dit wordt duidelijk wanneer je het spel openmaakt en het bord openklapt. Het is een oude kaart van Europa, een tikje controversieel te noemen zelfs met de huidige grenzen en conflicten daarbinnen. Desalniettemin is de vormgeving prachtig. Het neemt je een beetje mee in de wereld van stoomtreinen in een vervlogen tijd. Ticket to Ride Europe wordt bij Meneer Paprika verkocht voor €44,99. De prijs is normaal voor een bordspel, niet te duur maar zeker ook niet goedkoop te noemen.

 

Inhoud en opzetten van het spel

Er zit een een regelboekje bij, natuurlijk – erg fijn vormgegeven en de regels zijn duidelijk te volgen. De speelstukken zijn er in het groen, geel, rood, zwart en blauw – er zijn treintjes die je in het spel nodig hebt en speelschijfjes die je nodig hebt voor de puntentelling. Het opzetten is niet superveel werk, het bord moet worden opengeklapt, de spelstukken worden uitgepakt en de kaarten opgedeeld zodat de juiste kaarten bij elkaar zitten en natuurlijk moeten de kaarten worden geschud en verdeeld.

 

Doel van het spel

Elke speler krijgt routekaarten. Je krijgt drie korte routekaarten en 1 lange routekaart. Een korte route kan zijn van Barcelona naar Venetië, een lange route kan zijn van Lissabon naar Moskou. Het doel is om kaarten te verzamelen met daarop een bepaalde treinwagon. Die kaarten maken het mogelijk om een claim te doen op een specifieke route. Hoe langer de route, hoe meer punten je krijgt. De routes die je aan het begin van het spel hebt gekregen zijn belangrijk omdat het geclaimed of niet geclaimed hebben van die routes, je puntentotaal beinvloeden. Daarnaast zijn er bonuspunten voor het hebben van de langste totale route en het al dan niet gebruiken van de bijgeleverde treinstations.

 

Spelregels, spelverloop en speleinde

Zoals gezegd zijn de spelregels goed te volgen, het spel heeft een prettige speelduur. Het is erg leuk om kaarten te verzamelen om de routes te kunnen claimen, je kunt mazzel hebben en snel routes compleet krijgen of pech hebben en langer moeten doorgaan met verzamelen. Omdat je met 1 of meerdere tegenstanders te maken hebt, kan het zijn dat jouw route gemakkelijk te behalen is of bemoeilijkt wordt: je weet van elkaar niet wie welke route hebben. Het einde van het spel wordt ingeluid wanneer één van de spelers nog twee treintjes over heeft om te spelen. De speler met de meeste punten, wint!

 

Bijzonderheden

Ticket to Ride Europe heeft een gemiddelde en toch hoge aanschafprijs, dit maakt het voor sommige portemonnees wat lastiger bereikbaar. Dat vinden wij een nadeel. Wij vinden het een leuk, ontspannen spel met een educatief element: namelijk de topografie van Europa met namen van steden die niet meer worden gebruikt, bijvoorbeeld Constantinopel.

 

Rating:

Wij geven Ticket to Ride Europe 5 van 5 Paprika’s!

 

Ticket to Ride Europe is te koop in onze webshop!

 

Heb je vragen of opmerkingen? Klik hier voor onze FAQ en klik hier voor onze contactpagina.

Witte Mannen met een Mening Aflevering 4: Lost Cities

Meer nieuwtjes

Meneer Paprika x Nina.care!
Meneer Paprika x Nina.care!
Meneer Paprika gaat samenwerken met Nina.care! Eigenlijk is deze samenwerking, tussen twee Haarlemse bedrijven, ...
BRIO & Meneer Paprika
BRIO & Meneer Paprika
Wat vindt Meneer Paprika belangrijk? BRIO & Meneer Paprika is als de zon en blauwe lucht. Toch nemen we ...
Prijs­verlagingen & Meneer Paprika
Prijs­verlagingen & Meneer Paprika
Tijdens het scrollen (of was het doomscrollen?) kwam ik een nieuwsartikel tegen dat schreef over prijsverlagingen ...
Meneren Paprika gaan trouwen!
Meneren Paprika gaan trouwen!
Goed nieuws: Wij gaan trouwen! Slecht nieuws:  We zijn een dag dicht! We, Dylan en ik, zijn al een tijd ...